ОЛЕГ ТУРСЬКИЙ: «РОЗРАХОВУЄМО НА ЗРОСТАННЯ ІНВЕСТПЛАНІВ УЗ І МЕТАЛЛУРГІВ»

Багато українських суднобудівельних і судноремонтних підприємств відомі не лише «плаваючими» результатами роботи, але й «сухопутними»: мостовими конструкціями, машинобудівною продукцією та іншими металовиробами.
Не став виключенням і маріупольський Азовський судноремонтний завод, який не лише ремонтує судна, але й випускає різну металопродукцію : грейфери, технологічне устаткування для металургії, металоконструкції різної складності і комплектуючі для вагонів. Основні замовники заводу – ММК ім. Ілліча та «Азовсталь».
У інтерв’ю ГМК-ЦЕНТР генеральний директор АСРЗ Олег Турський розповів про продукцію, що випускалася заводом, металоспоживання у виробництві, рівень та специфіку попиту на машинобудівну продукцію з боку металургів.

ПРО ПІДПРИЄМСТВО

• Машинобудування – це додатковий напрям виробництва для АСРЗ чи другий основний, на рівні з судноремонтом і суднобудуванням? Який відсоток займає машинобудівна продукція в загальному об’ємі виручки?

– Так історично склалося, що машинобудування – це другий пріоритетний напрям розвитку підприємства. Ми робимо грейфери, технологічне устаткування для металургії (ковші, перекидачі, металоконструкції різної складності), активно займаємося виробництвом кришок люків для піввагонів. У 2018 році машинобудування склало близько 40% в об’ємі реалізації. І в 2019 році цей відсоток збережеться.

• Яка у вас структура продажів по окремим видам машинобудівної продукції?

– Приблизно 55% обороту в грошовому виразі приходиться на щонайширшу номенклатуру металоконструкцій різної складності для металургії і машинобудування, близько 30% – це виробництво грейферів для вагонів – десь 15%.
  • Куди вирушає випущена продукція? Чи є у компанії плани експорту?

– Поки ми працюємо тільки на внутрішній ринок. Зрозуміло, нам би хотілося і експортувати свою продукцію. Необхідний потенціал і досвід у нас є: до 2014 року частину продукції ми експортували в країни ближнього зарубіжжя, зокрема у Білорусь. Зараз, через відомі обставини, ми обмежуємося внутрішнім ринком.
  • У кого ви купуєте сировину для виробництва?
– Зважаючи на те, що до машинобудівної продукції висуваються серйозні вимоги за якістю, ми купуємо сировину у «Метінвесту». Їхня доля складає близько 90%. Решту 10% в міру необхідності докупали у невеликих металотрейдерів. Зазвичай це щось з ковки, зокрема куточки, яких немає в асортименті «Метінвесту». Те ж стосується і рідкісних видів прокату, зокрема полособульбу, необхідного в суднобудуванні. Для надбудови танкера, яку ми побудували для хорватського танкера в 2018-му, цей вид прокату ми придбали в Польщі, оскільки він не випускається в Україні.
  • Яке загальне металоспоживання на АСРЗ по машинобудівному напряму?
– Зараз близько 100 тонн на місяць, отже приблизно 1200 тонн рік. Природно, що ця цифра залежить від номенклатури продукції, що випускається. Якщо у нас буде велике замовлення по комплектуючих для вагонів або по металургії, то споживання зросте в рази. Але в поточному році у металоспоживанні ми йдемо в динаміці 2018 року.
ПРОДУКЦІЯ АСРЗ

• Які нові види продукції АСРЗ освоїв за останній час?
– У 2019 році ми розробили декілька нових моделей грейферів для металургів під конкретні умови експлуатації. У нас дуже сильна технічна служба, проектно-конструкторський відділ. Таким чином, ми розширили пропозицію по вантажозахватним пристроям.

• Яка у вас структура продажів по окремим видам машинобудівної продукції?
  • Куди вирушає випущена продукція? Чи є у компанії плани експорту?
  • У кого ви купуєте сировину для виробництва?
  • Яке загальне металоспоживання на АСРЗ по машинобудівному напряму?

• Які нові види продукції АСРЗ освоїв за останній час?

• Якісь напрацювання щодо замовлень на 2020 рік вже є?

– Якраз працюємо над цим. Ми дуже сподіваємося, що «Укрзалізниця» почне швидшими темпами ремонтувати і оновлювати вантажний вагонний парк. Розраховуємо, що плани щодо металургів також збільшуватимуться. У нас є потенціал для набагато більших обсягів виробництва металоконструкцій, який ми хотіли б реалізувати.
Проблеми виробництва
  • Як би ви оцінили рівень попиту на машинобудівну продукцію для металургії?
– Напевно, попит може бути і більшим. На жаль, інвестиційні проекти металургів періодично стають на паузу. Багато що залежить від внутрішніх політичних і економічних чинників. Наші великі фінансово-промислові групи реалізують свої інвестпроекти з огляду на зовнішні обставини. Шкода, але зараз спостерігається спад.
  • Наскільки велика конкуренція на ринку машинобудівної продукції для металургії?
– Якщо говорити про ринок грейферів, то в цьому сегменті у нас лідируюча роль – 250 моделей грейферів в лінійці пропозиції і великий досвід у виробництві. До речі, зараз є ряд компаній, які також пробують освоїти цей вид виробництва, але роблять вони це «на коліні», на шкоду якості. Так, з точки зору ціни вони можуть демпінгувати, чим і користуються. Але, на щастя, металурги розуміють, що важливі якість, ім’я і досвід. Нехай це буде трохи дорожче, але з гарантією. Правда, іноді буває і зворотне.
  • З якими ще проблемами доводиться часто стикатися?
– Природно, це проблема нестачі кадрів через внутрішню та зовнішню трудову міграцію. Це проблема усієї України: від’їжджають у тому числі з Маріуполя, звільняються з підприємств машинобудування і металургії. Частина наших людей йде працювати в ремонтні служби металургійних підприємств – це внутрішня міграція. Але, на жаль, частіше вони від’їжджають у ближнє зарубіжжя: Прибалтику, Польщу і т. д. Це серйозна проблема, і заперечувати її неможливо.
  • Як ви вирішуєте цю проблему?

– Ми намагаємося вирішувати питання комплексно, самостійно формуючи власний кадровий резерв. У 2018 році за підтримки Міністерства освіти України в Маріупольському професійному ліцеї автотранспорту нам вдалося відновити підготовку кваліфікованих робітників судноремонтної спеціальності – збирачів корпусів металевих судів. В період навчання ми забезпечуємо їх необхідним, гарантуємо практику і так готуємо собі кадри. Вже цього літа випустилися 20 юнаків. Ті х них, хто успішно пройшов практику і затвердився в намірі працювати саме у нас, вже працевлаштовані на АСРЗ. Цього року відбувся черговий набір.
Для своїх штатних співробітників намагаємося підтримувати конкурентний рівень зарплат. У нас середня зарплата виробничих робітників вище середньої по області. Таким чином утримуємо їх від міграції.

Бесіду вів Юрій Григоренко