У тихій гавані, в 20 кілометрах від фронту

Економічний параліч пояснює, чому Маріуполь зараз боїться мовчання, так само як і свисту снарядів у 2015 році ... Тут, на АСРЗ, багато чого красномовно підтверджує цей факт.
Буквально в ста двадцяти метрах від ремонтного басейну Азовського судноремонтного заводу знаходяться елементи давно побудованої палубної надбудови, замовленої заводу для хорватського нафтоналивного танкера, будівництво якого ще не завершено. Блоки майбутнього її корпусу злегка нахилені, а навколо крижані брили.

«Все було зроблено протягом трьох місяців, але власник цього танкера - хорватська компанія, не може отримати його. І, схоже, виробам доведеться залишатися тут і взимку, що є проблемою і для його власників, і для нас», - каже генеральний директор ТОВ «СРЗ» Олег Турський.
Причиною є фактична російська блокада українських портів Азовського моря, Маріуполя та Бердянська. Вона все затягується після відкриття в травні минулого року Кримського моста, який зв'язує Росію з анексованим українським півостровом.
Ситуація ще більш ускладнилася до кінця листопада, коли російська берегова охорона розстріляла і захопила три українських кораблі і їх екіпажі в Керченській протоці.

«Тепер страхові компанії хочуть отримати великі бонуси, і власник з Хорватії не може знайти підходяще судно, щоб забрати надбудову танкера або тому, що він дорогий, або боїться, що це небезпечно», - каже Турський.
Інцидент в Керченській протоці показав, що «заморожений конфлікт» з великим сусідом зі Сходу в будь-який момент може знову перейти в гарячу фазу. А Україна продовжує залишатися заручником Росії, яка може одним махом загострити напруженість і поміняти порядок денний в країні, де 31 березня мають відбутися президентські вибори, а потім в жовтні - в парламент.
У замку блокади ...
«Звичайно, інцидент в Керченській протоці торкнувся нас, тепер у нас ремонті тільки три судна, а були періоди, коли їх було по десять-п'ятнадцять одночасно, - каже директор, - бізнес постраждав, безперечно». З самого початку війни - понад чотири роки тому - замовлення скоротилися в рази.
«У 2014 році це була мертва зона, в яку ніхто не хотів входити. Нам довелося докласти чимало зусиль, щоб переконати судновласників в безпечно наших послуг, - згадує Олег Турський, а в 2015-му завдання стало ще більш складним. Особливо після того, як Маріуполь опинився в епіцентрі бойових дій. З тих пір в місті більш-менш тихо, але той факт, що лінія фронту проходить від міста в 20 кілометрах, багатьох контрагентів лякає як і раніше. «Люди погано знають географію, - з гіркою іронією зауважує Турський, - бо навіть в українській столиці вважають, що в Маріуполі всюди є танки і ходячі ведмеді, які їдять людей».
Протягом багатьох місяців до страхів додалася справжня перешкода - міст через Керченську протоку. Це заважає руху великих суден через Азовське море в Маріуполь і Бердянськ. Найвища частина арки об'єкту становить 33 метри, і близько 150 суден, які раніше заходили в два порти, що є ключовим для українського експорту зерна і сталі, тепер не можуть дістатися до них. Постійні перевірки російської береговою охороною і затримки суден ще більше погіршують ситуацію.
Зіткнення в Керченській протоці, яке відзначається вперше з початку конфлікту, коли Росія відкрито атакує свого меншого сусіда силами під російським прапором, призводить до краху бізнесу.
«У нас було замовлення на 300 000 доларів від кіпрської компанії, але через воєнного стану і ризиків, пов'язаних з ним, клієнти пішли. Вони не знали, чи зможуть вони увійти і потім вийти з Маріуполя, тому сказали: вибачте, ми партнери, але ми боїмося, і не можемо собі дозволити втратити 20-30 днів із запізненням ... А ця втрата - серйозні гроші для нас », - констатує Олег Турський.
В результаті, з початку 2019 року 80 співробітників Азовського судноремонтного заводу знаходяться на скороченому робочому тижні.
«Це ще один прояв російської гібридної війни проти України, і у неї є дві мети: одна - заблокувати Азовське море і нанести удар по експорту країни, інша - вплинути на майбутні президентські вибори, тому що порт і судноремонт - це бізнес, і соціальне невдоволення може виникнути, якщо зарплата не буде виплачуватися, або люди втратять свою роботу », - вважає Сергій Петрович, голова Міжнародного центру досліджень Балтики та Чорного моря в Маріупольському університеті.

Цитати
зі статті Светломіри Гюрової | Київ-Маріуполь